«

»

apr 18

UČENICI NAŠE ŠKOLE UČESTVOVALI U OBARANJU GINISOVOG REKORDA

Učenici naše škole učestvovali u obaranju Ginisovog rekorda 

U Sarajevu je 17.04.2015. godine  održana manifestacija koja je okupila kuhare iz regiona koji su skupa učestvovali u pravljenju tradicionalne begove čorbe, a obaranje rekorda se odnosi na količinu skuhane begove čorbe. U pravljenju ovog specijaliteta učestvovali su i učenici prvog razreda JU Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” iz Goražda koji se školuju za zanimanja kuhar – tehnolog i poslastičar-tehnolog, za koje je ovo bilo sjajno iskustvo.

” Naši učenici dobili su sjajne pozitivne kritike, a posebno smo ponosni na činjenicu da smo jedini došli kao škola jer su učesnici uglavnom profesionalni kuhari od kojih su djeca mogla dosta naučiti” – kazao je profesor Halilagić.

Begova čorba kuhala se u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara koji je posebno pravljen proteklih mjeseci u Sarajevu.

Za begovu čorbu  upotrijebljeno je 1000 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Rekord koji se trebao oboriti je 4.026 litara. Na radost svih prisutnih rekord je i oboren, a nas posebno raduje činjenica da su učenici naše škole pridonijeli obaranju rekorda i na taj način u najboljem svijetlu predstavili našu školu i naš grad.

Ovim putem želimo se zahvaliti Udruženju kuhara Bosne i Hercegovine koji su nas pozvali da prisustvujemo navedenoj manifestaciji, a našim učenicima čestitamo i želimo im puno sreće u daljem radu.